simplebusiness

5 dolog, amiért előnyösek a vállalkozások számára az azonnali fizetési megoldások

2020 márciusában indult el Magyarországon az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR), melynek lényege, hogy a hazai pénzintézetek között indított forintátutalások az év minden napján, a nap 24 órájában lényegében bármikor és azonnal, 5 másodpercen belül teljesülnek. Azóta sorra látnak napvilágot a rendszerre épülő szolgáltatások, melyek extra kényelmessé teszik a felhasználók vásárlási élményét – ugyanakkor a vállalkozások üzletvitelét is jelentősen megkönnyítik.

Készpénz (vagy akár bankkártya) kiváltása

Előfordulhat, hogy a vevőnek sem készpénz, sem bankkártya nem áll rendelkezésére (esetleg kártyával tudna fizetni, viszont a vállalkozás nem kártyaelfogadó) – ilyen esetekben tud igazán jól jönni az AFR! A rendszer segítségével pillanatok alatt, akár telefonról is intézhető a kifizetés.

Fizetési kérelem

Ma már egyre több banknál elérhető a fizetési kérelem opció is, melynek lényege, hogy a kereskedő összeállítja a fizetéshez szükséges minden információt (mintegy előkészítve az átutalást), erről értesítést küld a vásárló számára, akinek pedig csak jóvá kell hagynia a tranzakciót. Jóváhagyás után a hivatkozott összeg néhány másodpercen belül a fogadó fél számlájára kerül. Ezáltal a vállalkozó jobban kézben tarthatja pénzügyeit, sőt, a termékek, szolgáltatások ellenértékének kifizetését meg is gyorsíthatja.

A vevő mindenekfelett

Amennyiben egy cég versenyben kíván maradni a piacon, kulcsfontosságú tényező üzletvitelében a maximális vásárlói elégedettség elérése. Bármely iparágban, szakterületen tevékenykedjenek is a vállalkozások, vevőikben egy valami biztosan közös: vásárlás után fizetni fognak. A fizetést pedig igyekeznek a lehető legkényelmesebben megoldani, ugyanis a digitális fizetési megoldások ma már a lakosság körében egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. A készpénzt nem igénylő azonnali fizetési megoldások e vevői igényeket elégítik ki, márpedig tudjuk: elégedett vevő = visszatérő vevő.

Egyszerű fizetés POS-terminál nélkül

Többek között a kisvállalkozások és a mozgó szolgáltatások esetében bonyodalmas és kevésbé költséghatékony a bankkártyaelfogadó POS-terminálok kiépítése, így érthető módon számukra jelent igazi megváltást a másodlagos számlaazonosítók regisztrálása. Telefonszám, e-mail-cím vagy adószám megadása (és a számlavezető banknál jó esetben netbankon keresztül történő regisztrálása) után egy-egy tranzakció elvégezhető a 24 jegyű számlaazonosító kibogarászása nélkül is, ráadásul akár egy okostelefon is elegendő a fizetéshez. Sőt, ma már vannak olyan megoldások is, amelyeken keresztül ezek mellett akár egy kártyaérintéssel is lehet fizetni, fizikai POS-terminál telepítése nélkül.

Folyamatos fizetőképesség

Mivel az új rendszerben az átutalásoknak már nem kell a banki ügyintézési időhöz igazodniuk, a vállalkozások mindig fizetőképesek maradhatnak. Akár a partner kap észbe hivatali időn kívül egy-egy számla kiegyenlítésével, akár a hétvégi nyitvatartásból érkeznek új bevételek, az utalások garantáltan megérkeznek a vállalkozóhoz, aminek köszönhetően ráadásul még egzaktabb módon vezetheti mindennapi pénzügyeit.

Források:
https://tepenzed.hu/azonnali-fizetes-elonyok-es-kockazatok/
https://libra.hu/milyen-elonyokkel-jar-a-vallalkozasok-szamara-az-azonnali-fizetesi-rendszer/
https://biztosdontes.hu/fizetesi-kerelem
https://www.portfolio.hu/premium/20200602/a-vallalkozasoknak-is-elonyos-az-azonnali-fizetesi-rendszer-433970

 

 

Csatlakozz most, és ismerd meg az érintéses fizetés lehetőségét, 2023.12.31-ig havidíj-mentesen!1