simplebusiness

5 dolog, amiért előnyösek a vállalkozások számára az azonnali fizetési megoldások

Cikkeink nem minősülnek sem jogi, sem egyéb üzleti tanácsadásnak, az itt közölt információk nem teljeskörűek és nem helyettesítik a megfelelő szakemberekkel történő konzultációt. Cikkeinket nem frissítjük rendszeresen, az abban foglalt információkat ezért mindig ellenőrizni szükséges.

2020 márciusában indult el Magyarországon az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR), melynek lényege, hogy a hazai pénzintézetek között indított forintátutalások az év minden napján, a nap 24 órájában lényegében bármikor és azonnal, 5 másodpercen belül teljesülnek. Azóta sorra látnak napvilágot a rendszerre épülő szolgáltatások, melyek extra kényelmessé teszik a felhasználók vásárlási élményét – ugyanakkor a vállalkozások üzletvitelét is jelentősen megkönnyítik.

Készpénz (vagy akár bankkártya) kiváltása

Előfordulhat, hogy a vevőnek sem készpénz, sem bankkártya nem áll rendelkezésére (esetleg kártyával tudna fizetni, viszont a vállalkozás nem kártyaelfogadó) – ilyen esetekben tud igazán jól jönni az AFR! A rendszer segítségével pillanatok alatt, akár telefonról is intézhető a kifizetés.

Fizetési kérelem

Ma már egyre több banknál elérhető a fizetési kérelem opció is, melynek lényege, hogy a kereskedő összeállítja a fizetéshez szükséges minden információt (mintegy előkészítve az átutalást), erről értesítést küld a vásárló számára, akinek pedig csak jóvá kell hagynia a tranzakciót. Jóváhagyás után a hivatkozott összeg néhány másodpercen belül a fogadó fél számlájára kerül. Ezáltal a vállalkozó jobban kézben tarthatja pénzügyeit, sőt, a termékek, szolgáltatások ellenértékének kifizetését meg is gyorsíthatja.

A vevő mindenekfelett

Amennyiben egy cég versenyben kíván maradni a piacon, kulcsfontosságú tényező üzletvitelében a maximális vásárlói elégedettség elérése. Bármely iparágban, szakterületen tevékenykedjenek is a vállalkozások, vevőikben egy valami biztosan közös: vásárlás után fizetni fognak. A fizetést pedig igyekeznek a lehető legkényelmesebben megoldani, ugyanis a digitális fizetési megoldások ma már a lakosság körében egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. A készpénzt nem igénylő azonnali fizetési megoldások e vevői igényeket elégítik ki, márpedig tudjuk: elégedett vevő = visszatérő vevő.

Egyszerű fizetés POS-terminál nélkül

Többek között a kisvállalkozások és a mozgó szolgáltatások esetében bonyodalmas és kevésbé költséghatékony a bankkártyaelfogadó POS-terminálok kiépítése, így érthető módon számukra jelent igazi megváltást a másodlagos számlaazonosítók regisztrálása. Telefonszám, e-mail-cím vagy adószám megadása (és a számlavezető banknál jó esetben netbankon keresztül történő regisztrálása) után egy-egy tranzakció elvégezhető a 24 jegyű számlaazonosító kibogarászása nélkül is, ráadásul akár egy okostelefon is elegendő a fizetéshez. Sőt, ma már vannak olyan megoldások is, amelyeken keresztül ezek mellett akár egy kártyaérintéssel is lehet fizetni, fizikai POS-terminál telepítése nélkül.

Folyamatos fizetőképesség

Mivel az új rendszerben az átutalásoknak már nem kell a banki ügyintézési időhöz igazodniuk, a vállalkozások mindig fizetőképesek maradhatnak. Akár a partner kap észbe hivatali időn kívül egy-egy számla kiegyenlítésével, akár a hétvégi nyitvatartásból érkeznek új bevételek, az utalások garantáltan megérkeznek a vállalkozóhoz, aminek köszönhetően ráadásul még egzaktabb módon vezetheti mindennapi pénzügyeit.

Források:
https://tepenzed.hu/azonnali-fizetes-elonyok-es-kockazatok/
https://libra.hu/milyen-elonyokkel-jar-a-vallalkozasok-szamara-az-azonnali-fizetesi-rendszer/
https://biztosdontes.hu/fizetesi-kerelem
https://www.portfolio.hu/premium/20200602/a-vallalkozasoknak-is-elonyos-az-azonnali-fizetesi-rendszer-433970

 

 

Csatlakozz most, és ismerd meg az érintéses fizetés lehetőségét, 2024.03.31-ig havidíj-mentesen!1
Jelen cikkünk 2022.09.15 napján frissült utoljára. Cikkeinket nem frissítjük rendszeresen, az abban foglalt információkat ezért mindig ellenőrizni szükséges. Cikkeink nem minősülnek sem jogi, sem egyéb üzleti tanácsadásnak, az itt közölt információk nem teljeskörűek és nem helyettesítik a megfelelő szakemberekkel történő konzultációt.