simplebusiness

A fizetési módok múltja és jelene Magyarországon

Cikkeink nem minősülnek sem jogi, sem egyéb üzleti tanácsadásnak, az itt közölt információk nem teljeskörűek és nem helyettesítik a megfelelő szakemberekkel történő konzultációt. Cikkeinket nem frissítjük rendszeresen, az abban foglalt információkat ezért mindig ellenőrizni szükséges.

Változnak az idők, változnak az igények – nincs ez másként a fizetési módok esetében sem. A készpénzes fizetéseket egyre nagyobb mértékben váltják le a készpénzforgalmat nem igénylő tranzakciók: újabbnál újabb lehetőségek nyílnak meg az online fizetés terén, melyek nemcsak a vásárlók, de a kereskedők számára is számos előnnyel járnak.

Óriási utat járt be a történelem során a pénz mint fizetőeszköz. A kezdeti önellátást a szélesedő igények miatt felváltotta a cserekereskedelem, amit – mind a kényelem, mind a jobb elszámolhatóság miatt – egy csereszköz, az áru-, majd a fém-, végül a papírpénz megjelenése követett. Napjainkban pedig egyre kedveltebb fizetési formává értek a készpénz-helyettesítő megoldások, és a lehetőségek száma a következő években várhatóan csak nőni fog.

Jó a kereskedőnek, jó a vásárlónak

A digitalizáció világában a hazai lakosság egyre nagyobb mértékben részesíti előnyben a készpénzmentes fizetési lehetőségeket: 2020 végére már közel ugyanolyan összegben indítottak bankkártyás kifizetéseket, mint amekkora az automatákból és bankfiókokból felvett készpénz mennyisége volt. A kártyás tranzakciók száma 2020-ról 2021-re pedig közel 20%-kal nőtt. Nem nehéz belátni ennek okát: egyszerűen kényelmes a vevő számára, ráadásul könnyebben nyomon tudja követni a költéseket az amúgy is bankszámlára érkező jövedelméből (a magyar lakosság 71%-ának érkezett a jövedelme rendszeresen a számlájára 2020-ban).

A kereskedő számos szolgáltató mind összetettebb, mind több kényelmi funkciót kínáló megoldása közül válogathat: az üzletéhez és pénzügyi céljaihoz leginkább illeszkedő fizetési megoldást vezetheti be.

Egy plasztikkártya – rengeteg fizetési opció

A bankkártyahasználati kedv növekedésével egyre több kártyás fizetési opció érhető el a piacon, ilyen például a mentett kártyás fizetés vagy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő QR-kóddal vagy e-mail-címmel indított kártyás fizetési lehetőség; az ismétlődő (recurring) bankkártyás fizetés az előfizetési szolgáltatások esetében; illetve a betéti kártyával történő részletfizetés.

Ráadásul immár a kereskedő mobilkészüléke is funkcionálhat bankkártyaelfogadó terminálként (SoftPOS), így a bankkártyás fizetések még lendületesebb előretörését várjuk a következő években.

Az azonnali fizetések jövője

2020 március 2. óta elérhető Magyarországon az Azonnali Fizetési Rendszer, az AFR. Az azóta indított banki átutalások többnyire néhány másodpercen belül megjelennek a kedvezményezett számláján – így e módszer is könnyen kiválthatja a készpénzes fizetéseket. Várhatóan a következő időszakban még nagyobb lendületet kapnak az AFR-re épülő fejlesztések és a vásárlók is egyre nagyobb eséllyel fordulnak ezen fizetési opciók felé. Ilyenek a QR-kódos fizetés; a fizetési kérelem küldése; a deeplinkes vagy app linkes fizetés; valamint a másodlagos számlaazonosítóra indított pénzküldés.

És ami még a kalapban van…

Ahogyan világszinten terjednek az újabbnál újabb fintech megoldások, úgy igyekszik lépést tartani az innovációkkal a globális pénzügyi piac. Már vizsgálják a kriptovalutákkal való fizetési lehetőségeket; a nem is olyan távoli jövőben pedig szélesebb körben is elérhetővé válhat a fizetés-kezdeményezési szolgáltatás (harmadik feles szolgáltatón keresztüli fizetési kezdeményezés a bank online csatornájának használata nélkül).

Források:
A pénz fogalma, funkciói és kialakulása | Financer.com
30-féle fizetési mód Magyarországon | FinTechZone
Ilyen kutatás nem volt még Magyarországon: már véget is ért a készpénz teljhatalma? (penzcentrum.hu)
Tarol ez a fizetési mód Magyarországon: rekordot döntött a tavalyi évben a módszer (penzcentrum.hu)

 

Csatlakozz most, és ismerd meg az érintéses fizetés lehetőségét, 2024.03.31-ig havidíj-mentesen!1
Jelen cikkünk 2022.09.09 napján frissült utoljára. Cikkeinket nem frissítjük rendszeresen, az abban foglalt információkat ezért mindig ellenőrizni szükséges. Cikkeink nem minősülnek sem jogi, sem egyéb üzleti tanácsadásnak, az itt közölt információk nem teljeskörűek és nem helyettesítik a megfelelő szakemberekkel történő konzultációt.