simplebusiness

A fizetési módok múltja és jelene Magyarországon

Változnak az idők, változnak az igények – nincs ez másként a fizetési módok esetében sem. A készpénzes fizetéseket egyre nagyobb mértékben váltják le a készpénzforgalmat nem igénylő tranzakciók: újabbnál újabb lehetőségek nyílnak meg az online fizetés terén, melyek nemcsak a vásárlók, de a kereskedők számára is számos előnnyel járnak.

Óriási utat járt be a történelem során a pénz mint fizetőeszköz. A kezdeti önellátást a szélesedő igények miatt felváltotta a cserekereskedelem, amit – mind a kényelem, mind a jobb elszámolhatóság miatt – egy csereszköz, az áru-, majd a fém-, végül a papírpénz megjelenése követett. Napjainkban pedig egyre kedveltebb fizetési formává értek a készpénz-helyettesítő megoldások, és a lehetőségek száma a következő években várhatóan csak nőni fog.

Jó a kereskedőnek, jó a vásárlónak

A digitalizáció világában a hazai lakosság egyre nagyobb mértékben részesíti előnyben a készpénzmentes fizetési lehetőségeket: 2020 végére már közel ugyanolyan összegben indítottak bankkártyás kifizetéseket, mint amekkora az automatákból és bankfiókokból felvett készpénz mennyisége volt. A kártyás tranzakciók száma 2020-ról 2021-re pedig közel 20%-kal nőtt. Nem nehéz belátni ennek okát: egyszerűen kényelmes a vevő számára, ráadásul könnyebben nyomon tudja követni a költéseket az amúgy is bankszámlára érkező jövedelméből (a magyar lakosság 71%-ának érkezett a jövedelme rendszeresen a számlájára 2020-ban).

A kereskedő számos szolgáltató mind összetettebb, mind több kényelmi funkciót kínáló megoldása közül válogathat: az üzletéhez és pénzügyi céljaihoz leginkább illeszkedő fizetési megoldást vezetheti be.

Egy plasztikkártya – rengeteg fizetési opció

A bankkártyahasználati kedv növekedésével egyre több kártyás fizetési opció érhető el a piacon, ilyen például a mentett kártyás fizetés vagy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő QR-kóddal vagy e-mail-címmel indított kártyás fizetési lehetőség; az ismétlődő (recurring) bankkártyás fizetés az előfizetési szolgáltatások esetében; illetve a betéti kártyával történő részletfizetés.

Ráadásul immár a kereskedő mobilkészüléke is funkcionálhat bankkártyaelfogadó terminálként (SoftPOS), így a bankkártyás fizetések még lendületesebb előretörését várjuk a következő években.

Az azonnali fizetések jövője

2020 március 2. óta elérhető Magyarországon az Azonnali Fizetési Rendszer, az AFR. Az azóta indított banki átutalások többnyire néhány másodpercen belül megjelennek a kedvezményezett számláján – így e módszer is könnyen kiválthatja a készpénzes fizetéseket. Várhatóan a következő időszakban még nagyobb lendületet kapnak az AFR-re épülő fejlesztések és a vásárlók is egyre nagyobb eséllyel fordulnak ezen fizetési opciók felé. Ilyenek a QR-kódos fizetés; a fizetési kérelem küldése; a deeplinkes vagy app linkes fizetés; valamint a másodlagos számlaazonosítóra indított pénzküldés.

És ami még a kalapban van…

Ahogyan világszinten terjednek az újabbnál újabb fintech megoldások, úgy igyekszik lépést tartani az innovációkkal a globális pénzügyi piac. Már vizsgálják a kriptovalutákkal való fizetési lehetőségeket; a nem is olyan távoli jövőben pedig szélesebb körben is elérhetővé válhat a fizetés-kezdeményezési szolgáltatás (harmadik feles szolgáltatón keresztüli fizetési kezdeményezés a bank online csatornájának használata nélkül).

Források:
A pénz fogalma, funkciói és kialakulása | Financer.com
30-féle fizetési mód Magyarországon | FinTechZone
Ilyen kutatás nem volt még Magyarországon: már véget is ért a készpénz teljhatalma? (penzcentrum.hu)
Tarol ez a fizetési mód Magyarországon: rekordot döntött a tavalyi évben a módszer (penzcentrum.hu)

 

Csatlakozz most, és ismerd meg az érintéses fizetés lehetőségét, 2023.12.31-ig havidíj-mentesen!1