simplebusiness

Kipukkanó buborék vagy digitális kánaán? Kis hazai fintech körkép

Ahogyan nemzetközileg, úgy Magyarországon is állandó növekedést regisztrálnak az elmúlt évek felmérései az innovatív pénzügyi megoldások terén. A fintech szektor magán- és kockázatitőke-befektetőinek jobbára töretlen lelkesedése mind újabb vállalkozások piacra lépését, egyúttal a bankok digitalizációs folyamatainak gyorsítását ösztönzi. Miközben a hazai, e-commerce-re fókuszáló megoldásoknak szinte bizonyos a sorsa…

2022-re hazánkban is jóformán megkerülhetetlen tényezővé vált a fintech: még aki kevésbé foglalkozik tudatosan a pénzügyekkel, minden bizonnyal az is igénybe vett már egy-egy  szolgáltatást, ha csak tudtán kívül is. Az angol Financial Technology kifejezés rövidítéséből eredő elnevezés lényegében a pénzügyi szolgáltatások fejlesztését és automatizálását célzó új technológiák összességét takarja. Az e területen tevékenykedő vállalkozásokat szokás fintech cégekként, vállalatokként definiálni.

Fintech cégek itthon

Ahogyan a nagyvilágban, úgy Magyarországon is évek óta töretlen a szektor növekedése. Még 2020-ban, a COVID-járvány okozta általános gazdasági recesszió hatására sem estek vissza a szcéna eredményei: az árbevétel (összesen 170 milliárd forinttal) és a szektor szereplőinek hatékonyságát tükröző jövedelmezőségi arány is (9%-kal) újabb rekordot ért el. Mindemellett tovább bővült a szolgáltatások köre – ám a legtöbb piaci szereplő 2020-ban is a pénzügyi szoftverfejlesztés és rendszerintegráció; a fizetési szolgáltatások; valamint az adatelemzés és üzleti intelligencia területén tevékenykedett.

A siker pénzügyi megalapozói

A fintech szektorban halmozottan igaz, hogy a mikroméretű startupok, de még a nagyobb vállalatok esetében is a siker kulcsa a jól megválasztott és kifogástalanul implementált ötlet; míg a kielégítő működés, sőt, a fennmaradás feltétele a tőkebevonás. Ami a hazai fintech cégek befektetői körét illeti: köztük egyelőre a magyarországi magánszemélyek vannak többségben. Ám a külföldi trendeket alapul véve várhatóan itthon is növekedni fog a kockázati tőke jelentősége a szektorban, ahogyan a nemzetközi cégek leányvállalatai is egyre nagyobb részesedést követlenek majd maguknak a piacból.

Hogy áll mindehhez a hazai bankszektor?

A modern digitalizációs igényeknek a bankok is igyekeznek megfelelni: törekvéseiknek köszönhetően 2020-ról 2021-re tovább javult a hazai bankrendszer digitalizációs szintje, azonban a közepes fejlettségi szintet a teljes rendszer még mindig nem volt képes meghaladni. A legnagyobb mértékben a befektetésiszámla-nyitás digitalizációja erősödött a tavalyi évre, miközben a digitális folyószámlanyitás minden, a mérésbe bevont szereplőnél elérhetővé vált, a fizetési számlákhoz pedig a bankok kétötöde kínált már virtuális kártyát. További bizakodásra ad okot a tény, hogy egyre nő a bankok nyitottsága az innovatív szereplőkkel történő együttműködés iránt. A BigTech vállalatokkal és/vagy platformszolgáltatókkal kialakított partneri megállapodások a bankok 80 százalékánál jelen vannak, miközben a megkérdezettek 60 százalékánál dedikáltan a nyílt bankolást támogató együttműködések is megjelentek más pénzügyi intézményekkel, illetve nem banki szereplőkkel egyaránt. És ez nem is csoda abban a piaci helyzetben, amelyben a lakosság 80%-a veszi igénybe az elektronikus fizetési módokat, az interneten vásárlók 36%-a pedig a nem banki fintech fizetési szolgáltatásokat!

A jövő zenéje

A globális adatok szerint 2021 egyértelműen a fintech szektor éve volt: azelőtt soha nem látott mértékben fordultak a kockázatitőke-befektetők a fintech cégek felé, összesen 134 milliárd dollárnyi befektetéssel és 177%-os növekedéssel az azt megelőző évihez képest (jellemzően USA, illetve EMEA területeken). Ráadásul az eddigi 2022-es számok is az újult lelkesedést mutatják. Erre a folyamatos növekedésre természetesen már évek óta sorra születnek a pesszimista elemzői szcenáriók: egyes szakemberek jó ideje a „fintech buborék kipukkanását” vizionálják. Ám amíg nemcsak a szektorba áramló pénz mennyisége, de a sikeres tőzsdére lépések száma is magas, addig elmondható, hogy a fintech cégek nagy része stabil alapokon áll egy várhatóan még sokáig felkapott piacon. A nyugati folyamatokat néhány év lemaradással, de megbízható következetességgel imitáló hazai piacon pedig a következő években nagy valószínűséggel tovább fog erősödni a digitális banki, fizetési és e-kereskedelmi szolgáltatások felé történő elmozdulás.

Források:
fintech-es-digitalizacios-jelentes-2022.pdf (mnb.hu)
Financial Technology (Fintech) Definition (investopedia.com)
Hatalmas fintech-buboréktól tartanak, tényleg ekkora a baj a sztárszektorban? – Portfolio.hu

Csatlakozz most, és ismerd meg az érintéses fizetés lehetőségét, 2023.12.31-ig havidíj-mentesen!1