simplebusiness

Kipukkanó buborék vagy digitális kánaán? Kis hazai fintech körkép

Cikkeink nem minősülnek sem jogi, sem egyéb üzleti tanácsadásnak, az itt közölt információk nem teljeskörűek és nem helyettesítik a megfelelő szakemberekkel történő konzultációt. Cikkeinket nem frissítjük rendszeresen, az abban foglalt információkat ezért mindig ellenőrizni szükséges.

Ahogyan nemzetközileg, úgy Magyarországon is állandó növekedést regisztrálnak az elmúlt évek felmérései az innovatív pénzügyi megoldások terén. A fintech szektor magán- és kockázatitőke-befektetőinek jobbára töretlen lelkesedése mind újabb vállalkozások piacra lépését, egyúttal a bankok digitalizációs folyamatainak gyorsítását ösztönzi. Miközben a hazai, e-commerce-re fókuszáló megoldásoknak szinte bizonyos a sorsa…

2022-re hazánkban is jóformán megkerülhetetlen tényezővé vált a fintech: még aki kevésbé foglalkozik tudatosan a pénzügyekkel, minden bizonnyal az is igénybe vett már egy-egy  szolgáltatást, ha csak tudtán kívül is. Az angol Financial Technology kifejezés rövidítéséből eredő elnevezés lényegében a pénzügyi szolgáltatások fejlesztését és automatizálását célzó új technológiák összességét takarja. Az e területen tevékenykedő vállalkozásokat szokás fintech cégekként, vállalatokként definiálni.

Fintech cégek itthon

Ahogyan a nagyvilágban, úgy Magyarországon is évek óta töretlen a szektor növekedése. Még 2020-ban, a COVID-járvány okozta általános gazdasági recesszió hatására sem estek vissza a szcéna eredményei: az árbevétel (összesen 170 milliárd forinttal) és a szektor szereplőinek hatékonyságát tükröző jövedelmezőségi arány is (9%-kal) újabb rekordot ért el. Mindemellett tovább bővült a szolgáltatások köre – ám a legtöbb piaci szereplő 2020-ban is a pénzügyi szoftverfejlesztés és rendszerintegráció; a fizetési szolgáltatások; valamint az adatelemzés és üzleti intelligencia területén tevékenykedett.

A siker pénzügyi megalapozói

A fintech szektorban halmozottan igaz, hogy a mikroméretű startupok, de még a nagyobb vállalatok esetében is a siker kulcsa a jól megválasztott és kifogástalanul implementált ötlet; míg a kielégítő működés, sőt, a fennmaradás feltétele a tőkebevonás. Ami a hazai fintech cégek befektetői körét illeti: köztük egyelőre a magyarországi magánszemélyek vannak többségben. Ám a külföldi trendeket alapul véve várhatóan itthon is növekedni fog a kockázati tőke jelentősége a szektorban, ahogyan a nemzetközi cégek leányvállalatai is egyre nagyobb részesedést követlenek majd maguknak a piacból.

Hogy áll mindehhez a hazai bankszektor?

A modern digitalizációs igényeknek a bankok is igyekeznek megfelelni: törekvéseiknek köszönhetően 2020-ról 2021-re tovább javult a hazai bankrendszer digitalizációs szintje, azonban a közepes fejlettségi szintet a teljes rendszer még mindig nem volt képes meghaladni. A legnagyobb mértékben a befektetésiszámla-nyitás digitalizációja erősödött a tavalyi évre, miközben a digitális folyószámlanyitás minden, a mérésbe bevont szereplőnél elérhetővé vált, a fizetési számlákhoz pedig a bankok kétötöde kínált már virtuális kártyát. További bizakodásra ad okot a tény, hogy egyre nő a bankok nyitottsága az innovatív szereplőkkel történő együttműködés iránt. A BigTech vállalatokkal és/vagy platformszolgáltatókkal kialakított partneri megállapodások a bankok 80 százalékánál jelen vannak, miközben a megkérdezettek 60 százalékánál dedikáltan a nyílt bankolást támogató együttműködések is megjelentek más pénzügyi intézményekkel, illetve nem banki szereplőkkel egyaránt. És ez nem is csoda abban a piaci helyzetben, amelyben a lakosság 80%-a veszi igénybe az elektronikus fizetési módokat, az interneten vásárlók 36%-a pedig a nem banki fintech fizetési szolgáltatásokat!

A jövő zenéje

A globális adatok szerint 2021 egyértelműen a fintech szektor éve volt: azelőtt soha nem látott mértékben fordultak a kockázatitőke-befektetők a fintech cégek felé, összesen 134 milliárd dollárnyi befektetéssel és 177%-os növekedéssel az azt megelőző évihez képest (jellemzően USA, illetve EMEA területeken). Ráadásul az eddigi 2022-es számok is az újult lelkesedést mutatják. Erre a folyamatos növekedésre természetesen már évek óta sorra születnek a pesszimista elemzői szcenáriók: egyes szakemberek jó ideje a „fintech buborék kipukkanását” vizionálják. Ám amíg nemcsak a szektorba áramló pénz mennyisége, de a sikeres tőzsdére lépések száma is magas, addig elmondható, hogy a fintech cégek nagy része stabil alapokon áll egy várhatóan még sokáig felkapott piacon. A nyugati folyamatokat néhány év lemaradással, de megbízható következetességgel imitáló hazai piacon pedig a következő években nagy valószínűséggel tovább fog erősödni a digitális banki, fizetési és e-kereskedelmi szolgáltatások felé történő elmozdulás.

Források:
fintech-es-digitalizacios-jelentes-2022.pdf (mnb.hu)
Financial Technology (Fintech) Definition (investopedia.com)
Hatalmas fintech-buboréktól tartanak, tényleg ekkora a baj a sztárszektorban? – Portfolio.hu

Csatlakozz most, és ismerd meg az érintéses fizetés lehetőségét, 2024.03.31-ig havidíj-mentesen!1
Jelen cikkünk 2022.09.08 napján frissült utoljára. Cikkeinket nem frissítjük rendszeresen, az abban foglalt információkat ezért mindig ellenőrizni szükséges. Cikkeink nem minősülnek sem jogi, sem egyéb üzleti tanácsadásnak, az itt közölt információk nem teljeskörűek és nem helyettesítik a megfelelő szakemberekkel történő konzultációt.