simplebusiness

A Bahamákon és Nigériában már működik, amire a világ többi országában még csak készülnek: elérkezett a digitális nemzeti fizetőeszközök ideje

A kriptovaluták népszerűsége töretlen, sőt, újabb és újabb típusok bukkannak fel, hogy megbolygassák a valuták rangsorát és arra késztessenek bennünket, hogy tovább bővítsük ismereteinket a témában. A kriptovaluták szárnyalását a jegybankok sem hagyták figyelmen kívül, és egyre több ország döntött úgy, hogy a közeli jövőben saját digitális fizetőeszközt vezet be.

Ezt az innovatív fizetőeszközt, a digitális jegybankpénzt – azaz a Central Bank Digital Currency – CBDC – az adott ország jegybankja bocsátja ki, a digitális nemzeti fizetőeszköz tehát állami pénz, így sokkal inkább hasonlít a normál valutához, mint például a kripto. Persze különbség azért mégis akad, a legfontosabb eltérés, hogy a digitális nemzetközi fizetőeszköz a fizikai formában létező készpénzzel szemben kizárólag digitális formában létezik.

Két ország, a Karib-térségben található Bahama-szigetek és Nigéria már használja is ezt az alternatív fizetési eszközt. A CBDC-t egyébként a Bahamákon vezették be először, ahol Sand Dollar (homok dollár) néven fut. A szigetországban még 2019-ben indult a digitális fizetőeszköz pilot projektje, mára pedig nagy sikereket könyvelhet el a Sand Dollar. 2021 októberében például az egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalat már CBDC-ben fizetett a dolgozóinak. (https://www.globalgovernmentfintech.com/bahamas-sand-dollar-cbdc-put-to-use-for-payroll/ ) De Kína is sokat szerepel a sajtóban azzal, hogy az idén év elején elindították a digitális jüan pilotját. Elsőre a tesztüzem alatt nem robbant akkorát, mint ahogy azt az előzetes elemzések jósolták, de kétségtelen, hogy idővel képes lehet teljesen átírni mindazt, amit a világgazdaságról eddig gondoltunk. Az viszont már biztos, hogy a jövő évi Téli Olimpiára látogató külföldiek Kínán belül már használhatják az e-jüant.


Forrás: https://cbdctracker.org/

A digitális fizetőeszközre való áttérés nagy előnye lehet többek között az, hogy a cégek jelentős mennyiségű pénzt spórolhatnak meg köszönhetően annak, hogy a pénz kezelésének költsége megszűnik.

Jön a digitális forint?

A válasz az, hogy nagyon valószínű, ugyanis az MNB nem zárkózik el a technológiától, sőt fejlesztéseket is eszközölt a digitális nemzeti fizetőeszköz bevezetése terén. Nem is hagyható figyelmen kívül ez a digitális megoldás, hiszen egyértelmű a benne rejlő potenciál és pozitívum: a CBDC-vel, mivel nyomonkövethető és skálázható kizárhatók a kriptovaluták hátrányai, az előnyei megtartása mellett. A világban történő fejlesztéseket elnézve pedig biztosak lehetünk abban, hogy a digitális nemzeti valuta előbb vagy utóbb minden országban fontos eleme lesz a gazdaságnak.

Csatlakozz most, és ismerd meg az érintéses fizetés lehetőségét, 2023.12.31-ig havidíj-mentesen!1