simplebusiness

A Bahamákon és Nigériában már működik, amire a világ többi országában még csak készülnek: elérkezett a digitális nemzeti fizetőeszközök ideje

Cikkeink nem minősülnek sem jogi, sem egyéb üzleti tanácsadásnak, az itt közölt információk nem teljeskörűek és nem helyettesítik a megfelelő szakemberekkel történő konzultációt. Cikkeinket nem frissítjük rendszeresen, az abban foglalt információkat ezért mindig ellenőrizni szükséges.

A kriptovaluták népszerűsége töretlen, sőt, újabb és újabb típusok bukkannak fel, hogy megbolygassák a valuták rangsorát és arra késztessenek bennünket, hogy tovább bővítsük ismereteinket a témában. A kriptovaluták szárnyalását a jegybankok sem hagyták figyelmen kívül, és egyre több ország döntött úgy, hogy a közeli jövőben saját digitális fizetőeszközt vezet be.

Ezt az innovatív fizetőeszközt, a digitális jegybankpénzt – azaz a Central Bank Digital Currency – CBDC – az adott ország jegybankja bocsátja ki, a digitális nemzeti fizetőeszköz tehát állami pénz, így sokkal inkább hasonlít a normál valutához, mint például a kripto. Persze különbség azért mégis akad, a legfontosabb eltérés, hogy a digitális nemzetközi fizetőeszköz a fizikai formában létező készpénzzel szemben kizárólag digitális formában létezik.

Két ország, a Karib-térségben található Bahama-szigetek és Nigéria már használja is ezt az alternatív fizetési eszközt. A CBDC-t egyébként a Bahamákon vezették be először, ahol Sand Dollar (homok dollár) néven fut. A szigetországban még 2019-ben indult a digitális fizetőeszköz pilot projektje, mára pedig nagy sikereket könyvelhet el a Sand Dollar. 2021 októberében például az egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalat már CBDC-ben fizetett a dolgozóinak. (https://www.globalgovernmentfintech.com/bahamas-sand-dollar-cbdc-put-to-use-for-payroll/ ) De Kína is sokat szerepel a sajtóban azzal, hogy az idén év elején elindították a digitális jüan pilotját. Elsőre a tesztüzem alatt nem robbant akkorát, mint ahogy azt az előzetes elemzések jósolták, de kétségtelen, hogy idővel képes lehet teljesen átírni mindazt, amit a világgazdaságról eddig gondoltunk. Az viszont már biztos, hogy a jövő évi Téli Olimpiára látogató külföldiek Kínán belül már használhatják az e-jüant.


Forrás: https://cbdctracker.org/

A digitális fizetőeszközre való áttérés nagy előnye lehet többek között az, hogy a cégek jelentős mennyiségű pénzt spórolhatnak meg köszönhetően annak, hogy a pénz kezelésének költsége megszűnik.

Jön a digitális forint?

A válasz az, hogy nagyon valószínű, ugyanis az MNB nem zárkózik el a technológiától, sőt fejlesztéseket is eszközölt a digitális nemzeti fizetőeszköz bevezetése terén. Nem is hagyható figyelmen kívül ez a digitális megoldás, hiszen egyértelmű a benne rejlő potenciál és pozitívum: a CBDC-vel, mivel nyomonkövethető és skálázható kizárhatók a kriptovaluták hátrányai, az előnyei megtartása mellett. A világban történő fejlesztéseket elnézve pedig biztosak lehetünk abban, hogy a digitális nemzeti valuta előbb vagy utóbb minden országban fontos eleme lesz a gazdaságnak.

Csatlakozz most, és ismerd meg az érintéses fizetés lehetőségét, 2024.03.31-ig havidíj-mentesen!1
Jelen cikkünk 2022.07.07 napján frissült utoljára. Cikkeinket nem frissítjük rendszeresen, az abban foglalt információkat ezért mindig ellenőrizni szükséges. Cikkeink nem minősülnek sem jogi, sem egyéb üzleti tanácsadásnak, az itt közölt információk nem teljeskörűek és nem helyettesítik a megfelelő szakemberekkel történő konzultációt.