simplebusiness

Készpénzmentes társadalom: futurisztikus álom vagy a közeli jövő?

Cikkeink nem minősülnek sem jogi, sem egyéb üzleti tanácsadásnak, az itt közölt információk nem teljeskörűek és nem helyettesítik a megfelelő szakemberekkel történő konzultációt. Cikkeinket nem frissítjük rendszeresen, az abban foglalt információkat ezért mindig ellenőrizni szükséges.

Cashless society. Nagyjából 7 és fél millió találat a Google-ben a keresésre nem tévedhet: a készpénzmentes társadalomról szóló írások 2021-ben és 2022-ben elárasztották a netet. A pénzügyi elemzők a téma kapcsán többnyire azt fejtegetik, mikor jön el az a pont, amikor végleg eltűnik a társadalmunkból a pénz, és amikor mindenért digitálisan fizethetünk majd. Egyesek szerint hamarabb, mint gondolnánk!

Az elmúlt héten hányszor fizettél készpénzzel? Egyáltalán van-e pénz a tárcádban a tucatnyi blokk és több tíz ilyen-olyan kártya mellett? A koronavírus-járvány teljesen logikus hatásaként egyre több helyen tűntek fel a táblák, amelyek a kártyás vagy egyéb digitális fizetésre szólítottak fel bennünket, mi pedig, egyrészt a kényelmi, másrészt a higiéniai szempontok miatt boldogan fogadtunk minden ilyen lehetőséget. Többek között ennek köszönhető az is, hogy gombamód elterjedt, és egyre több helyen vált elérhetővé a kártyás fizetés: a plázák parkolójában álló automaták előtt már nem kell többé apró után kutatnunk a zsebünkben, és azon imádkoznunk, hogy végre elfogadja a gép a bedobott érmét. Sőt, a legtöbb piacon is intézhetjük papírpénz nélkül a hétvégi bevásárlást. Ezek alapján úgy tűnhet, hogy a készpénzmentes társadalom nem a jövő, hanem sokkal inkább a jelen. De ez persze túlzás, ennyire ne szaladjunk előre.

A koronavírus-járvány vezetett el minket a készpénzmentes világ kapujába?

Természetesen nem. Hiszen tény, hogy két éve egyre kevesebb készpénzt használunk, de még hosszú út vezet addig, hogy teljesen eltűnjön, ha egyáltalán erre van valós esély. Nem beszélve arról, hogy a digitális fizetési lehetőségek már régóta működnek, azonban kétségtelen, hogy a FinTech ipar fejlődésének hála egyre több új digitális fizetési megoldás vált elérhetővé, amit a biztonságunk érdekében egyre többen igénybe is vettünk. Ilyen például a SoftPos megoldás, ami egy készpénzmentes fizetési lehetőség. A tranzakcióhoz nincs is szükség másra, csak egy NFT chippel felszerelt okostelefonra, amin keresztül végbemegy a fizetés.

Ugyanakkor a pénzünk egy része – valószínűleg a nagyobbik része – már jó ideje virtuális formában a bankszámlánkon pihen. Onnan tudhatjuk, hogy megérkezett például a fizetésünk, hogy számok jelzik a bank applikációjában vagy a felugró értesítésekben, fizikailag ez az összeg valójában sosem cserél gazdát. Ám a világ szinte bármely pontján, bármelyik automata előtt állva hozzájuthatunk a kívánt összeghez, tehát a készpénz még nagyon is jelen van az életünkben.

De akkor mi is valójában a cashless society?

A készpénzmentes társadalom egy olyan berendezkedés, ahol minden fizikai pénzeszközt kiváltanak a digitális megoldások. Egy ilyen rendszer egyik legsarkalatosabb pontja, hogy minden tranzakció nyomonkövethető. De nagy előnye, hogy költséghatékony. A fizikai készpénz kezelése ugyanis magas fix költségekkel jár: szállítani kell, elérhetővé kell tenni az emberek számára, az üzletekben pénztárakra van szükség, illetve el kell helyezni a pénzt egy bankban. Tehát a gondolat, hogy idővel teljesen eltűnjön egyáltalán nem ördögtől való.

Persze, ha egy pillanatra belegondolunk, milyen lenne ez a világ, a cashless society, rájövünk, hogy van még előttünk egy jókora út, amit nem tettünk meg. Az egy másik kérdés, hogy milyen gyorsan megyünk végig rajta, hiszen például az Egyesült Királyságban először 2017-ben előzte meg a kártyás fizetési lehetőség a készpénzes megoldást, ami egyrészt nem volt túl rég, másrészt azóta csak tovább nőtt az e-kereskedelmet és a digitális fizetési lehetőségeket választók száma. (https://www.theguardian.com/books/2022/apr/18/the-big-idea-should-we-embrace-a-cashless-society ) Magyarországon pedig 2020-ban a fizikai és online kártyás vásárlások összege meghaladta az ATM készpénz felvét forgalmát. Itthon ez volt az első ilyen év, ám azóta csak még nagyobb előnyhöz jutott a bankkártyás fizetés. A jövőt megjósolni a témában lehetetlen, az viszont egészen biztos, hogy készpénz addig lesz, amíg az embernek szüksége van rá, úgyhogy térjünk is vissza az első kérdésünkhöz: Az elmúlt héten hányszor fizettél készpénzzel?

Csatlakozz most, és ismerd meg az érintéses fizetés lehetőségét, 2024.03.31-ig havidíj-mentesen!1
Jelen cikkünk 2022.06.15 napján frissült utoljára. Cikkeinket nem frissítjük rendszeresen, az abban foglalt információkat ezért mindig ellenőrizni szükséges. Cikkeink nem minősülnek sem jogi, sem egyéb üzleti tanácsadásnak, az itt közölt információk nem teljeskörűek és nem helyettesítik a megfelelő szakemberekkel történő konzultációt.